E-Ticarette SEO Başlangıç

2022-06-28

Son zamanlarda oldukça tercih edilen e-ticaret sektörüne girmeye karar verildiğinde detaylı bir araştırma yapmak gereklidir. Çünkü site oluşturulması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlar genellikle teknik ve müşteri odaklı çalışmalar olmaktadır. Fakat dijital dünyanın gelişmesiyle e-ticaret sitelerine büyük yardımda bulunan bir alan da ortaya çıkmıştır; SEO çalışması. E-Ticarete girenlerin yeni duyduğu bu çalışma yöntemi sitenin başarılı olması için son derece gereklidir. Peki SEO’nun e-ticaretteki etkisi nedir? İşte e-ticarette SEO hakkında tüm bilmeniz gerekenler…

E-Ticarette SEO Çalışması

SEO (Search Engine Optimization) bir sitenin arama motorlarında üst sırada çıkabilmesi için yapılan çalışmaları tanımlamaktadır. Popüler birçok arama motorunun algoritması, güvenli bulduğu kaynakları ön plana çıkarmak üzerine kuruludur. Bu güvenli kaynak kararını ise kullanılan belli anahtar kelimeler üzerinden vermektedir.

Siteler üzerinde yapılan her ayarlama sitenin arama motorları üzerinde puanlanması şeklinde sonuçlanır. Site ne kadar yüksek puan alırsa o kadar güvenli olduğu sonucuna ulaşılır ve sıralamada ilk sayfalarda yer alır. İşte SEO çalışması bu puanın yükseltilmesi için yapılan çalışmaları içermektedir. Peki SEO e-ticarette neden önemlidir? Çünkü sitenin satmaya çalıştığı ürünlerin daha görünür olabilmesi için bulunduğu sitenin güvenli bulunması gerekmektedir.

Bunun yolu da detaylı bir ürün tanım ve analizinin gerçekleştirilmesidir. Arama motorlarına en iyi şekilde entegre edilen içerik ve ürünler, sitenin yüksek başarı elde etmesini sağlamaktadır.

E-Ticarette SEO Nasıl Yapılır?

SEO çalışmasının başarıya ulaştığını gösteren durum, web sitesinin yüksek ve uzun süreli trafik aldığının görülmesidir. Yüksek görülme yüksek müşteri çeşitliliği, bu da yüksek satış anlamına gelmektedir. Bir e-ticaret sitesinde bunun gerçekleşmesi için yapılacak SEO çalışması şu adımları içermektedir:

  • Ayrıntılı bir içerik planının oluşturulması
  • Siteye özgün ve kaliteli bulunacak içerik üretimi yapılması
  • Backlink çalışmaları
  • Site altyapısının sağlam olduğundan emin olunması
  • Sitede yapılan her faaliyetin hızlı şekilde gerçekleştiğinden emin olunması
  • Tasarımın ve anahtar kelime seçimlerinin kullanıcı deneyimine uygun şekilde gerçekleştirilmesi

Bu çalışmaların temel amacı siteye organik trafiğin yönlenmesinin sağlanmasıdır. Trafik akışındaki bir bozukluk ya da organik olmayan yollara başvurulması sitenin dizinden çıkarılmasına neden olacaktır. Bunun yaşanmaması için çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelime Araştırması

Arama motorlarında üst sıralarda çıkmanın yolu, site içerisinde kullanılan kelimelerin, başlıkların doğru seçiminin yapılmasıdır. Özellikle e-ticaret sitelerinde bu durumun diğer sitelerden farklı olduğu mutlaka bilinmelidir. E-Ticaret siteleri dışındaki pek çok web sitesi için yapılan aramalar sorgulama yani soru sorma şeklinde olmaktadır. Fakat e-ticaret sitelerinde genellikle hedef satın alma olduğu için, yapılan aramalar ürün nitelikli olmaktadır. Direkt ürün ismi üzerinden yapılan sorgulamalar nedeniyle ticaret siteleri anahtar kelime seçiminde bu gruba uygun net seçimler yapmalıdır. Ürün ismi ya da kategori ismi bu alanda doğru bir seçim olacaktır.