Dijital Pazarlama

2021-04-13

İnternetin gücü ve teknolojinin kendini sürekli yenilemesi dijital pazarlamayı doğurmuştur.

Dijital pazarlama kanalları sosyal medya, internet, web sitesi, arama motoru vb. Yani interneti kullanarak ulaşılabilen her alanı satış, reklam strateji pazarlama için değerlendirmektir.

Dijital pazarlamanın önemli bir kriteri ne işe yaradığını bilmekten geçer. Dijital pazarlama ile satışların artmasına, potansiyel müşterinin artmasına ve doğru kitleye hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlar. 
Dijital pazarlama için istatistiklere bakmak önemlidir. Sonucun ölçülebilir olması dijital pazarlamanın önemli özelliklerindendir. 

Geleneksel ve Dijital Pazarlama arasındaki farklar neler? 

Pazarlamanın birçok stratejisi vardır, yöntemleri sınırsızdır. Siz de kendi pazarlama stratejinizi oluşturabilirsiniz. Daha önce yapılmamış birçok pazarlama tekniği mevcuttur. Her bir strateji diğerinden farklıdır. Bu yüzden etkileri ve geri dönüşleri de farklı olmaktadır. Her geçen gün yeni bir pazarlama tekniğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Artık televizyonun yerinin sosyal medya ve dijital platformların aldığı dönemde ona uygun pazarlama stratejileri geliştirmek gerekmektedir. Bu yüzden döneme göre stratejiler arasında farklar oluşur.

 Geleneksel pazarlamanın temel araçları televizyon ve gazete olduğu için reklam filmleri ya da basılı reklamlar bütçe ihtiyacı doğuruyor. Ancak dijital pazarlama sürecinin çoğuna ücret ödemeniz gerekmez, ödeme için çok geniş bir bütçeye ihtiyaç yoktur. Sosyal medyada sadece reklam için bir bütçe ayırmanız gerekirken televizyon reklamında senarist, yönetmen, oyuncu, reklam yazarı gibi büyük bir ekip için bütçe ayırmanız gerekir. 

Dijital pazarlamada reklamlarınız 7/24 yayında olacağı için etkisi ve ulaştığı kitle daha geniş olur. Geleneksel pazarlama yöntemleri ile yapılan reklamlar belirli zaman aralığında yayınlanacağı için hedef kitleye ulaşmakta geç kalabilir, yeterli hedef kitleye ulaşamayabilir.

Geleneksel pazarlama tek yönlü reklam yapmaya olanak sağlar. Bu yüzden müşteri geri dönüşleri, memnuniyetlerini ve tepkilerini bilemezsiniz. Dijital pazarlama da ise sosyal medya üzerinden yorum, beğeni şikayet ve önerileri firmanıza kolaylıkla ulaşır. Sorunlar daha kolay çözülür. Etkili ve pratik bir iletişim modeli çizmiş olursunuz. 

Geleneksel pazarlamada performans ölçülebilir olmaması bir dezavantajdır. Ne kadar görüntülendiği net bir şekilde bilinmez. Ancak dijital pazarlama da performans ölçülebilirdir. Dijital pazarlamada reklamların görüntülenmesi, tıklanması hatta kaç kişinin reklama tıklayarak o ürünü aldığını bile ölçebilirsiniz.

Bu farklar uzatılabilir. Dijital pazarlama teknoloji ile paralel geliştiği için her geçen gün yeni bir dünya kurulabiliyor. Pazarlamada en önemli kriter takip etmek, yeniliklerden haberdar olmak, hedef kitleyi iyi belirlemek ve özgün bir pazarlama stratejisi hazırlayabilmektir.