Covid Döneminde E-Ticaretin Önemi

2021-03-22

E-Ticaret Döneminde Covid-19'un Etkileri

Pandemi süreci ile birlikte birçok kişi internetten alışverişe başladı. Pandemi süreci, e-ticaretin gelişmesine ve tanınmasına yardımcı olan bir faktördür. İnsanlar virüs bulaşma tehlikesi, iletişim durumu, market ve mağazalardaki kalabalık nedeniyle e-ticaret ile işlem yapmaya başladı. Bir yıllık salgın döneminin ardından online satış yapan kişiler kendilerine özgü yeni fikirler üreterek satışlarını artırmaktadır. Ayrıca normal hayattaki mağazalar da pandemiden kötü etkilendi. Çoğu mağaza hasar gördü veya iflasın eşiğine geldi. E-ticaret, özellikle bu dönemde insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir platform haline geldi. İnsanlar tüm işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek konumdadır. İstenilen ürünler bir dakika içerisinde tüketiciye sunulduğu için üreticilerin mutlaka bir kampanya veya pazarlama olarak hareket etmesi gerekmektedir.

Pandemi Süreci Sırasında E-Ticaretteki Müşteriler

Salgın sırasında insanlar tüm ihtiyaçlarını karşılamak için internete yöneldi. Birçok satıcı, müşterilerini yeni fikirlerle bir araya getirerek kar eder. Temassız satın alma seçeneğiyle birçok şirket, pandemi sürecinde müşterilerini alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Bu durum internet satışlarını kat kat artırdı. Salgın sırasında insanlar evde olduğu için rahat kıyafet ve ekipman almaya başladılar. Aynı zamanda insanlar enfeksiyon kapmamaları için tüm temel ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya başladılar. Şeffaf nakliye sistemi veya kapıdan kapıya ödeme seçenekleri de pandemi sürecinde insanların internete ve üreticilere olan güvenini artırmada etkili faktörlerdir.

Pandemi Sırasında E-Ticarette Mobil Altyapının Önemi

E-ticarette altyapı çok önemli bir kavramdır. Altyapı, normal bir zamanda, yani insanların satın alımlarını gerçekleştirdiği pandemik bir zamanda uygulama için yeterlidir. Ancak pandemiyle birlikte gelen e-ticaretin artması ile altyapılar yetersiz kalıyor. Örneğin normal bir zamanda on kişi alışveriş yaparken, salgın sırasında bin kişi aynı anda alışveriş yapıyor. Bu nedenle uygulamaların sürekli olarak altyapılarını güçlendirmesi gerekmektedir. Güçlendirilmemiş altyapılarda çökme meydana gelir. Çöküşle birlikte insanlar alışveriş yapmaz ve sistem sertleşir. Sitelerin nakde çevrilmesi durumunda, insanlar tekrar girmek istemedikleri için üreticiler kar edemezler.

Dijital Pazarlama Nedir ve Önemi?

Bu süreçte E-ticaret kullanarak satış yapmak göründüğü kadar kolay olmuyor. Çevrimiçi satış yapmak ve para kazanmak istiyorsanız, önce pazarlama sürecini iyi yapabilmelisiniz. Pazarlama sayesinde satışlarınızı artırabilir ve birçok kişi tarafından tanınabilirsiniz. E-ticarette iyi bir pazarlama yapabilmek için sanal ortamlarda sosyal platformların canlı tutulması gerekmektedir. Bu canlılık için sürekli olarak ürünlerinizin fotoğraflarını çekebilir, paylaşabilir ve reklam yapabilirsiniz. Ayrıca çekilen fotoğrafların son derece net ve güzel olması da bu aşamada önemli bir adımdır. Tüm sosyal medyanız hedef kitleye iyi ulaşacak şekilde tasarlanmalıdır. Mevcut fotoğraflarınızın renk uyumu her zaman aynı olmalıdır. Bu aşamalar yapılırsa pazarlama süreci net bir şekilde gerçekleşir ve satışlarda artış meydana gelir.

E-Ticarette Alıcılar için Fırsatlar

E-ticaret ile insanlar birçok uygulama arasından seçim yapabilir. Uygulamaların sunduğu fırsatlar, alıcıların durumunu etkiler. Örneğin, kapıda ödeme imkanı sunan bir şirketin, yalnızca çevrimiçi ödeme yapan sayfalardan daha fazla müşterisi vardır. Müşteriler her zaman rakiplerinden daha iyi fırsatlar sunarak onlara çekilmelidir. Böylelikle müşteriler hem uygun fiyata alışveriş yapma imkanı buluyor hem de belirli firmaların ürünlerini deneme fırsatı yakalıyor.

E-Ticaret Yapmak İsteyenler İçin İzlenecek Yollar Nelerdir?

Pandemi süreci hala devam ederken normal olarak internetten çok şey kazanmanız mümkün. Yapmanız gereken ilk şey, hangi ürün veya ürünleri satmak istediğinize karar vermektir. Mağazanız varsa bu ürünleri kullanabilirsiniz. Bu çalışmalara pek ilgi duymuyorsanız ve yeni başlıyorsanız seçtiğiniz ürün kesinlikle ucuz ve kaliteli olmalıdır.

E ticaret kullanarak satış yapmak isteyenler, insanların güvenini kazanmak için faturalı işlem yapabilirler. Faturalama işini hallettikten sonra, satışların bir uygulamadan mı yoksa size ait bir siteden mi olacağına karar vermelisiniz. Uygulamalar aracılığıyla satış yapmak istiyorsanız, bu çok basit bir işlemdir. Satışını yapacağınız uygulamaya kaydolarak ürünlerinizi yükleyebilir ve satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kendinize ait bir site açmak istediğinizde, oturmanız çok zaman alacaktır. Sitede birçok yapıyı güçlendirmek ve özel bilgilerinizi korumak için programları kullanmalısınız.

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

E-ticaretin üreticiler ve tüketiciler için birçok avantajı vardır. E-ticaret, üreticiler için satış, satışların artırılması, tanınırlık ve operasyon açısından uzun vadeli kazançlar kazanmayı mümkün kılmaktadır. Aynı zamanda üreticiler için e-ticaretin kullanılması pandemi döneminde mağazaların kapanması ile zor durumda kalmalarını engellemiştir. Tüketicilerin online alışveriş yapması çok kolay bir süreçtir. Tüketiciler kolay bir işlem olmasının yanı sıra milyonlarca ürünü bir dakika içinde görme imkanına da sahip oluyor.

Tüketiciler bu ürünler arasından istediklerini seçerek alışveriş yapabilirler. Özellikle firmaların üreticilere sunduğu kapıda ödeme, hızlı sevkiyat, şeffaf poşetlerde sevkiyat gibi kampanyalar tüketicilerin üreticilere olan güvenini sağlamaktadır. E-ticaret bu fonksiyonla ilerleyen bir sisteme sahiptir. Dezavantajdan ziyade hem tüketici hem de üretici için bir avantaj sağlar.