Influencer Anlaşmasında Nelere Dikkat Edilmeli?

2022-09-15

Influencer ajanslar ve bireyler, pek çok şirketle çalıştıkları için her zaman zaman zaman bazı anlaşmalar yapmak zorundadır. Bir ajans ile çalışmaya başlamadan önce, bazı anlaşmalar imzalamaları ve işin hangi şartlar altında gerçekleştirileceğini belirlemeleri gerekir. Bu anlaşmalar, oluşturulacak politikaları ve çalışma koşullarını belirlemesi bakımından oldukça önemlidir ve hükümleri detaylı olarak hazırlanmalıdır. Peki, influencer anlaşmasında nelere dikkat edilmeli?

Influencer Marketing Ne Anlama Gelir?

“Influencer anlaşmasında nelere dikkat edilmeli?” sorusundan önce influencer marketing konusuna değinmekte fayda var. Influencerlar, bir hedef kitlesinin günlük ve alışveriş alışkanlıklarını etkileyen, toplumsal ağ kanallarında bir güce ve popülerliğe sahip olan kişiler olarak nitelenebilir. Pek çok marka, influencer kişilerle çalışarak marka bilinirliğini artırabilir, takipçiler kazanabilir ve potansiyel müşterilerle etkileşim kurarak satışları artırabilir. Ancak bu etkileşimin doğru ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesi için influencer ile resmi bir sözleşme imzalanması gerekmektedir.

Influencer Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır?

Pek çok kişi “Influencer anlaşmasında nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanı sıra sözleşmenin nasıl olacağını da merak etmektedir. Politikaya göre, influencerların tanıtımlarına başlamadan önce reklamcılar, reklam ajansları, influencer ajanslar ve yöneticileriyle belirli anlaşmalar yapmaları gerekir.  Bir influencerın geliri aynı zamanda vergi dairesi tarafından takip edilir. Bu nedenle tüm iş birliklerinin sözleşmeye dayalı olarak kararlaştırılması ve faturalandırılması şarttır.  

Influencerlar, vergi indirimli fatura keserek şahıs şirketi veya daha kurumsal bir yapıda iş yapmayı tercih ederlerse anonim şirket ya da limited şirket kurabilirler. Influencerarın ilk adımda vergi açılışından sonra, ajansları veya reklam verenleri ile yasal olarak bağlayıcı bir hizmet sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Bir ajans ile yapılacak influencer sözleşmesinde şu hususlar yer almalıdır:

  • Hizmet devamlılığı
  • Diğer şirketlerle münhasırlık
  • Hizmet kalitesi
  • Hizmet süresi
  • Ödeme bilgileri
  • Geri dönüşler

Bu hususlar ve daha fazlası bir influencer sözleşmesinde yer alması beklenen detaylardır. Bunların haricinde influencer anlaşması yaparken bazı adımların da izlenmesi gerekir.

İçerik Ayrıntılarını Belirleme

Bir influencer ajansıyla çalışırken önceliklerden biri içerik detaylarını belirlemektir. Birçok noktanın önceliklendirilmesi ve ayarlanması gerekir. Ne tür içerik kavramları oluşturuluyor, hangi içerik formatları kullanılıyor, sosyal ağlarda hangi hashtag'ler kullanılıyor ve hangi sosyal platformlarda paylaşılıyor? Sözleşme, bu içerik kreasyonlarının ayrıntılarını paylaşmalı ve bunları şartlara dahil etmelidir.

Sponsorluk Ayrıntılarını Belirleme

Bir influencer hesabı, sponsorlu içerik paylaşımında oluşturulan içeriğin marka tarafından sponsor edildiğini belirtmelidir. Bu sponsorluk sözleşmelerinde markanın içerikte nasıl geçtiği ve bu sponsorluk beyanının içeriğin hangi bölümlerinde paylaşılacağı belirtilmelidir. Genel bir kural olarak, marka sponsorlukları çalışma içeriğinin başında listelenir. Aynı zamanda influencer ajanslarla yapılan anlaşmalara bu sponsorluk bilgilerinin nasıl paylaşıldığını da eklemek gerekmektedir.

Sözleşme Konusunda Bir Avukata Danışın

Sözleşmelerin yasal olarak uygulanabilir ve bunlara tam olarak uygun olduğundan emin olmak için bir avukatın tavsiyesine başvurabilir veya bu sözleşmeleri bir avukatla hazırlayabilirsiniz. Sözleşmenin yasal olarak geçerli olması için noter tasdiki de gerekebilir. Sözleşmenizde bu detaylara dikkat etmeniz daha profesyonel şartlarda birlikte çalışmanızı sağlayacaktır.

Sözleşmenin Kimin İmzalandığına Dikkat

Bir sözleşme imzalarken bu sözleşmeyi kimin imzaladığına dikkat etmelisiniz. Sözleşme taraflarının sözleşme gerekliliklerini karşılaması da önemlidir. Bu sözleşme yükümlülüklerinden veya ödeme sorunlarından kimin sorumlu olduğunu açıkça belirtmek önemlidir.

Markanızı İyi Şekilde Temsil Edilsin

Bir influencer ajansının markanızı nasıl temsil ettiği önemlidir. Bu nedenle, sözleşme şartlarınızı oluştururken, markanızı korumak ve ayırt etmek için şartlarınızın belirlendiğinden emin olun.

Bu koşullara aşağıdakiler gibi çeşitli ayrıntılar eklenebilir:

  • Marka imajı
  • Konuşma dili
  • Rakiplerle olan ilişkilerinizle çelişebilecek içerik

Markanın kurumsal imajına karşı araştırma yapılırsa ve sözleşme şartları ile engellenmezse, o markanın tüketiciler nezdindeki imajından taviz verilebilir.

Sözleşmede Yasal Geçerlilik

Influencer bir ajans ile çalışırken, sözleşme şartlarının yasal yükümlülüklerinizi içermesini sağlamak için gerekli adımları atmalısınız. Sözleşmenin taraflarının sözleşme hükümlerine veya sözleşmeye aykırılık halinde hukuki yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için sözleşmenin hukuka uygun olması şarttır. Bu noktada avukat-noter sözleşmesini imzalamanız ve sözleşmeyi onaylamanız gerekecektir. İşiniz için bu yasal koruma, bir kaza durumunda size söz hakkı verir ve bu sözleşmeler her iki tarafı da korur.